Posted by: menengah3e2 | Julai 7, 2008

Norsyafiqah 3S3 Inginkan kesan lebih mendalam

    Artikel ini mengisahkan tentang seorang angkasawan Islam pertama bernama Dr Sheikh Muszaphar Shukor Al-Masrie yang berasal dari Malaysia. Dia inginkan supaya kesemua sembilan angkasawan Islam lawati dunia. Dia mempunyai keinginan tersebut kerana dia mahu memberikan kesan yang lebih mendalam kepada golongan Islam sedunia.

    Dia membuat lawatan dan membari ceramah di pelbagai negara seperti Amerika Syarikat, Brunie, Indonesia dan kini di Singapura. Pada 29 Jun yang lalu, di auditorium Masjid Sultan, dia menunjukkan klip-klip video yang menunjukkan bagaimana beliau bersolat, makan dan minum serta melakukan pelbagai experimen saintifik. Ini menarik perhatian golongan Islam yang bersemangat untuk mengetahui bagaimana amalan dan cara Islam dapat dibawa ke angkasa.

    Menurut penilaian saya, Dr sheikh Muszaphar Shukor Al-Masrie telah berjaya melakukan perkara yang harus dia lakukan, iaitu meyakinkan golongan Islam bahawa dengan usaha yang gigih, seseorang itu pasti mencapai apa yang diinginkan serta memberitau ke golongan Islam bahawa amalan dan cara Islam itu dapat dibawa walaupun ke angkasa. Artikel ini dapat mengubah perspektif saya tentang seorang angkasawan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: