Posted by: menengah3e2 | Julai 15, 2008

3s3 Nadzirah Godaan Rokok

Artkel ini menceritakan tentang remaja-remaja sekarang yang mudah terpengaruh dengan kawan-kawan mereka.Budaya merekok ini telah berleluasa di kalangan remaja kerana mereka fikirkan ia adalah sesuatu perkara yang kool.Masyarakat kini dapat menerima tentang masalah merokok ini terutama sekali golongan kaum lelaki.Kini bukan sahaja kaum lelaki yang merokok malah purata bagi wanita merokok telah menjangkau naik.

Seperti Shaza,dia telah mula merokok pada usia yang sangat muda iaitu pada 13 tahun.Bagi Shaza dia sangat beruntung kerana walaupun dia ditangkap merokok,dia tidak dimarahi malahan dia diselamatkan dengan dihantar ke seorang kaunselor.Dia sangat beruntung kerana dia telah berhenti dengan usai yang awal.Ini kerana jika Shaza masih lagi merokok,dia mungkin sudah menghidapi pelbagai penyakit  seperti barah paru-paru pada usia yang muda.

Bagi mereka yang telah terjerumus dengan pengaruh kawan-kawan dan telah sedar dengan perbuatan tersebut,mereka boleh meminta bantuan daripada contohnya Lembaga Penggalak Kesihatan.Mereka juga boleh meminta bantuan daripada kaunselor.Dengan mendapatkan bantuan sebegini,remaja-remaja akan sedar tentang keburukkan merokok.

Dengan meminta bantuan daripada seorang kaunselor atau lembaga tertentu mengenai merokok,ini boleh membantu mereka di luar sana yang merokok untuk berhenti.Dengan ini ia dapat mengurangkan kadar para perokok yang merokok dan pesakit yang menghidapi penyakit daripda merokok.Dengan itu, mereka yang mahu berhenti merokok bukanlah sesuatu yang akan mereka sesali pada masa yang akan datang malah mereka akan berasa bernasib baik kerana telah berhenti.

Advertisements

Responses

  1. Nadzirah, satu usaha yang menggalakkan dalam meringkaskan artikel yang telah dibaca. Melalui penulisan ini, pembaca dapat memahami isi serta keterangan-keterangan lanjut dan contoh padat berkenaan isu merokok.

    Namun, pengaplikasian teknik atau strategi 3P-S masih kurang ketara dalam usaha anda ini. Sebagai cadangan, mungkin anda dapat memikirkan semula beberapa isu atau persoalan seperti berikut:

    1. Kaitkan dengan pengalaman anda bersama atau menyaksikan anggota keluarga atau saudara-mara yang merokok? Apakah perasaan anda?

    2. Sejauh manakah langkah yang disyorkan diatas terserlah? Apakah cara-cara lain yang boleh menolong si perokok? (saranan)

    3. Jika anda mempunyai seorang rakan karib yang tidak dapat berhenti merokok, apakah yang akan anda lakukan


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: