Posted by: menengah3e2 | Ogos 24, 2008

3A1 Ivonne Nathania “Cara-cara mempertingkatkan penguasaan Bahasa Melayu di kalangan pelajar sekolah”

Cara-cara mempertingkatkan penguasaan Bahasa Melayu di kalangan pelajar sekolah menengah

Dewasa ini, saya rasa penggunaan bahasa Melayu di kalangan pelajar sekolah boleh dikatakan di dalam tahap yang amat lemah. Para pelajar-pelajar Melayu di sekolah cenderung menggunakan bahasa Inggeris dalam bertutur daripada menggunakan bahasa ibunda mereka sendiri. Lebih-lebih lagi, dalam pertuturan mereka, mereka sering menggunakan bahasa Melayu yang tidak baku. Ini membuktikkan bahawa tingkat pengguasaan bahasa Melayu pelajar-pelajar boleh dikatakan rendah.

Oleh kerana itu, beberapa perubahan kepada sistem pengajaran dan pembelajaran bahasa Melayu bagi mewujudkan perpaduan kaum di negara ini boleh digalakkan atau ditingkatkan.

Sistem pembelajaran di sekolah adalah faktor yang amat penting dalam peningkatan penguasaan bahasa Melayu kepada pelajar-pelajar sekolah. Lantas, sekolah memiliki salah satu peranan yang sangat penting dalam menyediakan wadah pembelajaran bahasa Melayu yang konsisten kepada para pelajar sekolah. Kurikulum kelas bahasa Melayu yang sudah ada boleh ditambahkan dengan mengadakan bengkel tentang kepentingan bahasa Melayu atau perkhemahan kepada para pelajar Melayu. Dengan ini, pengunaan bahasa Melayu boleh ditingkatkan dengan adanya interaksi antara pelajar-pelajar Melayu. Tidah hanya dalam aspek lisan, aktiviti-aktiviti ini boleh mempererat hubungan antara para pelajar maupun dengan para guru.

Selain itu, pihak guru juga mempunyai peranan yang pentng dalam perkembangan penggunaan bahasa Melayu di kalangan para pelajar sekolah. Guru merupakan sumber pengetahuan bagi para pelajar.Tanpa seorang guru, pelajar tersebut juga tidak akan dapat memahami serta menguasai bahasa Melayu dengan baik. Para guru boleh menganjurkan pelbagai pertandingan antara kelas. Lalu, melaksanakan program kelompok dan mengadakan aktiviti di luar kelas. Dalam kurikulum pelajaran, para guru dapat memberi pelajar contoh karangan yang baik dan mengadakan perbualan secara individu. Dengan aktiviti-aktiviti tersebut, para pelajar boleh menjadi mahir dalam bertutur dengan fasih dan lancar serta boleh memberi pendapat secara kritis dan analitis dalam pelbagai situasi. Aktiviti-aktiviti tersebut juga boleh menarik minat para pelajar dalam pembelajaran bahasa Melayu sehingga mereka dapat lebih cepat memahami apa yang diajarkan oleh gurunya. Jadi, penguasaann bahasa Melayu boleh dikem dan prestasi pencapaian bahasa Melayu dalam peperiksaan boleh ditingkatkan.

Selain daripada pihak sekolah dan guru, Ibu Bapa juga merupakan pihak terpenting dalam peerkembangan penguasaan bahasa Melayu pada pelajar. Ibu Bapa merupakan tambahan peranan sekolah dan guru yang dapat membantu dalam proses penerapan pada aspek lisan. Tiada guna kalau pelajar hanya menggunakan bahasa Melayu semasa kelas melayu sahaja. Interaksi antara orang tua dan para pelajar di luar masa sekolah dengan bahasa yang baku boleh menambah minat pelajar untuk mendalami bahasa Melayu. Para orang tua boleh memberikan contoh yang baik dengan mengamalkan bahasa Melayu seperti menonton rancangan berita Melayu. Para orang tua juga boleh mengajarkan anak-anak mereka untuk menggunakan bahasa baku yang tepat. Dengan pertolongan dari Ibu Bapa, pelajar dapat terdorong untuk lebih sering menggunakan bahasa Ibundanya itu.

Yang terakhir, para pelajar boleh membantu kawan-kawan Melayu mereka dengan berbual dalam bahasa Melayu yang baku. Para pelajar tersebut juga perlu memberi sokongan kepada kawan mereka yang lain dalam menguasai bahasa Melayu. Bila kawan mereka tidak faham dengan pelajaran yang diajarkan, para pelajar boleh mengajarkan kepada mereka sampai mereka dapat faham. Dengan ini, para pelajar boleh lebih tertarik untuk menggunakan bahasa Melayu dalam perbualan sehari-hari dan minat mereka untuk menguasai bahasa ibunda mereka boleh ditingkatkan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: