Posted by: menengah3e2 | Ogos 24, 2008

Raudahtul Jannah 3s3 Gila PSP

Artikel ini tentang akibat ketagihan PSP. Kini, remaja rela buat hal sendiri daripada berkomunikasi dengan orang lain hanya kerana permainan canggih. Mereka terlalu khusyuk bermain PSP, orang lain atau aktiviti lain nampaknya tidak dihiraukan lagi sehingga menimbulkan sindrom ketagihan yang dahsyat. PSP sekali lagi menjadi ‘teman’ remaja di perjumpaan Hari Raya atau tatkala saudara-mara berkumpul untuk berlebaran di rumah orang yang lebih tua.

 

Mereka tidak lagi memenuhi ruang dewan sambil menonton televisyen atau berborak-borak mahupun berkaraoke. Jari-jemari ligat bermain PSP. Ia juga membawa risiko tidak ingat belajar atau simdrom kesakitan jari-jemari kalau bermain terlalu lama. Bagaimanapun, setiap yang negatif itu ada positifnya. Terdapat sebuah Kelab Rekaan PSP terbentuk di Britain dengan anggotanya terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat dan latar belakang bergabung tenaga untuk memikirkan rekaan yang sesuai untuk PSPterkini.

 

Saya berpendapat bahawa jikalau seseorang keseorangan dan tidak berteman, PSP boleh mengubati kerungsingan yang memenuhi benak, asal saja ia tidak menguasai kehidupan anda. Kita sepatutnya tahu untuk membahagikan masa dengan baik. Apabila kita ada masa yang lapan kita boleh main PSP sehingga bosan dan apabila kita bersama keluarga atau teman, kita tidak sepatutnya bermain PSP malah kita harus hiraukan mereka supaya mereka tidak berasa kesepian atau keseorangan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: